Home Прес-центр РЦСССДМ Пам’ятка щодо профілактичних заходів із попередження захворювання на вірусний гепатит А
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
PDF Друк e-mail

Пам’ятка щодо профілактичних заходів із попередження захворювання на вірусний гепатит А

З метою пропаганди та профілактичних заходів із попередження захворювання на вірусний гепатит А, утвердження здорового способу життя у населення району протягом липня – серпня 2019 року працівники районного Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проводили інформаційно-просвітницьку роботу щодо профілактики небезпечного захворювання та розповсюдив серед учасників заходу наочний матеріал з пропаганди попередження захворювання на вірусний гепатит А. З метою профілактики захворювання на гепатит А, Первомайський районний центр соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді нагадує, яких заходів слід вживати для попередження захворювання на гепатит А. Хвороба Боткіна або вірусний гепатит А – інфекційне захворювання, що уражає печінку. Вірус проникає в організм через рот і потрапляє в кишківник. Джерелом інфекції є захворіла людина в інкубаційному періоді (період від моменту зараження до початкових проявів захворювання), який може продовжуватися до 35 днів. Основний шлях розповсюдження вірусного гепатиту А, як і будь-якої кишкової інфекції – фекально-оральний, при безпосередньому контакті з хворим. У дітей, в більшості випадків, гепатит А перебігає у легкій або середньої важкості формі. Легкий та безсимптомний перебіг захворювання найбільш небезпечний для оточуючих. Захворіла дитина продовжує спілкуватися у колективі, поширюючи вірус в навколишньому середовищі через предмети побуту, іграшки, дверні ручки туалетних кімнат, тощо. Безпосередній контакт з хворим поширює вірусний гепатит там, де не дотримуються гігієнічних навичок діти і дорослі, які професійно з ними контактують. Так відбувається у дошкільних та шкільних колективах, школах-інтернатах, сімейних осередках. Вірус також може бути переданий через їжу, воду, мух. Небезпеку можуть мати продукти харчування, які після приготування не мають вторинної термічної обробки: салати, вінегрети, холодець, холодні закуски. Вода може забруднюватися вірусом гепатиту А після аварій водогінних мереж та стихійних лих (повені).
З метою профілактики захворювання на гепатит А необхідно дотримуватися найпростіших правил:
• мити руки з милом не тільки після відвідування туалету, перед приготуванням їжі та перед її вживанням, а й після повернення додому з роботи, прогулянки, особливо – після перебування у міському транспорті, місцях загального користування;
• для пиття вживати тільки кип’ячену або бутильовану воду;
• для дітей виділити індивідуальний посуд;
• перед вживанням овочів та фруктів ретельно промивати їх;
• не купувати продукти харчування у несанкціонованих місцях торгівлі.
Пам’ятайте, що вірусний гепатит А - хворобу Боткіна, дуже легко попередити дотримуючись елементарних заходів гігієни.

 
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер